Hozzávalók
Tészta
- 30 dkg finomliszt
- 14 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek víz (kb.)
- 3 ek kekszmorzsa (a szóráshoz)
Sütőtökös réteg
Mákos réteg
- 20 dkg mák (darált)
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 150 ml tej
- 2 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 ek lekvár/ dzsem
Elkészítés
Tészta
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket
- A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20×30 cm), szurkáljuk meg villával, és 180 °C-on süssük 8 percig. Szórjuk meg darált keksszel, simítsuk rá a tököt, majd a mákos tölteléket. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tetejére, szurkáljuk meg villával, azután tegyük vissza a sütőbe kb. 30-35 percre.
Sütőtökös réteg
- A tököt a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal. Hűtsük ki.
Mákos réteg
- A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra, hogy ne legyen szottyos, keverjük hozzá a lekvárt és a citrom reszelt héját. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk össze a kihűlt mákkal.