Máktorta mascarponekrémmel

A mák nem csak pitáben isteni!
Egy különleges tortareceptet hoztunk nektek a hétvégére, próbáljátok ki!

Máktorta mascarponekrémmel

ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A tésztához a margarint keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást és a tejet. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a mákot, majd alaposan keverjük össze.

A sütőformát kenjük ki margarinnal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát, simítsuk el a tetejét egyenletesen (én szilikonos formában sütöttem, így csak margarinnal kentem ki vékonyan a formát).

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.

A vaníliás pudingport keverjük össze a mazsolával és a darált mákkal. A tejet és a mézet öntsük egy serpenyőbe, majd melegítsük fel. Ezután keverjük hozzá a pudingporos-mazsolás-mákos keveréket, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig. Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a teljesen kihűlt mákos-masszát. Addig keverjük, hogy szép sima krémet kapjunk. Közben – ha szükséges – még cukorral ízesíthetjük.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mákos krémhez.

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a tetejére és az oldalára a krémet. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

Hozzávalók egy 20-cm-es tortához:

A tésztához:
5 dkg porcukor
10 dkg margarin
15 dkg liszt
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
3 dkg mák (egész)
3 evőkanál tej

A krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg mák (darált)
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
2-3 evőkanál méz
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola
3 dl tej
2 dl habtejszín