Máktorta citromkrémmel

Egy különleges ízharmóniát nyújtó süteményreceptet olvashattok ma a Zöldi webshop receptklubjában

Máktorta citromkrémmal

Hozzávalók:

Tésztához:
160 g mák
100 g finomliszt
3 db tojás
80 g cukor
50 ml napraforgó olaj
2 ek tejföl
50 ml tej
1 csomag sütőpor

Krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor
8 ek cukor
3 citromból nyert citromhéj
4 citromból nyert citromlé
100 ml habtejszín
5 dl tej
150 g vaj
3 ek porcukor

Elkészítés
Tésztához:

A mákot, lisztet, sütőport egy tálban összeszitáljuk. Én a máknak csak egy részét daráltam le, kb. 40 g-ot egészben hagytam és úgy adtam a tésztához, de aki nem szereti az egész mákszemeket a tésztában, az darálhatja az egész mennyiséget.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. A sárgájához adjuk a 80 g cukrot, 50 ml olajat, és robotgéppel fehéredésig verjük, majd beletesszük a tejfölt és a tejet is. Homogénre keverjük.
A szárazanyagokat a tojássárgás keverékhez öntjük, és összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Ehhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét úgy, hogy a hab a lehető legkevésbé törjön össze.
A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 150 fokon, körülbelül 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor van kész.
A kihűlt tésztát három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Krémhez:
A pudingport elkeverjük a cukorral és három citrom reszelt héjával. A négy citrom kifacsart levét folyamatos keverés közben apránként hozzácsorgatjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós a massza. A tejszínt is ilyen módon hozzáadjuk, majd beleöntjük az 5 dl tejet. Folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük a pudingot. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
Amíg a puding hűl, a szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral.
A kihűlt a pudingot és a vajat botmixerrel homogenizáljuk, ezzel kész is a krém.
Sütés hőfoka: 150 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Tepsi mérete: 17
Sütés ideje: 35 perc