Mákparfé gyümölcs öntettel

1. A tejet fölforraljuk, és a mákot beleszórjuk. A citromhéjjal meg a fahéjjal fűszerezzük és állandóan kevergetve egy perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, a tojássárgáját is hozzáadjuk, majd hűlni hagyjuk.

2. Végül a mézet belecsurgatjuk (nem főzzük, nehogy a tápértéke csökkenjen), és a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A masszát hideg vízzel kiöblített őzgerincformába simítjuk vagy kis egyszemélyes pudingformákba töltjük, és mélyhűtőben kifagyasztjuk.

3. A megtisztított, szükség esetén kimagvalt gyümölcsöt a borban rövid ideig főzzük. A gyümölcsízt hozzáadjuk és addig (1-2 percig) főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz.

4. Az őzgerincformát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a parfét vágódeszkára borítjuk belőle, és forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk — egyszerre csak annyit, amennyit fölhasználunk. Tányérra csúsztatva, meleg gyümölcsöntettel körülöntve kínáljuk.