Mákos nudli áfonyával, fehércsokoládé-öntettel.

Áfonya helyett friss szederrel is isteni!!!👌😋

Hozzávalók 3-4 személyre

– 100 g fehér csokoládé

– 200 g tejszín (30%-os)

– 50 g tehéntej (2,8%-os)

– 1 g finom só

– 1 g őrölt zöld kardamom

– 120 g áfonya vagy szeder

– 1 kis csokor menta

– 1 db citrom

– 150 g darált mák

– 60 g porcukor

– 8 g vaníliás cukor

a nudlihoz

– 400 g burgonya

– 15 g durva szemű só a burgonya főzővizéhez

– 1 g finom só a tésztába

– 90-100 g finomliszt

– 10 g finomliszt a nyújtáshoz

– 2 tojássárgája

– 20 g rétesliszt

– 5 g finom só a nudli főzővízéhez

Recept

A burgonyát vékonyan meghámozzuk, megmossuk, majd 2,5-3 cm-es kockákra vágjuk. Hideg, sós vízben feltesszük főni. (Két liter vízhez nyugodtan számoljunk 15 g durva szemű sót!) Ha felforrt, takarékra vesszük és puhára főzzük. Ez körülbelül 20-25 perc. Ha megpuhult, leszűrjük, és áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Az öntethez felmelegítjük a tejszínt a tejjel együtt. Ha már forró, de még nem forr, ráöntjük a darabokra tört fehér csokoládéra, sózzuk, beleszórjuk a kardamomot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Ha teljesen elolvadt a fehér csoki, akkor készen is vagyunk vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Az áfonyaszemeket és a száráról lecsipkedett mentaleveleket hideg vízben átmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni.

A hideg tört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, az 1 g sót és a tojássárgáját, majd gyors, határozott mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Egy lábosban vizet forralunk a nudlinak. A vizet már ekkor sózzuk.

A nudlitésztát enyhén lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű hengerekké sodorjuk, majd 5 cm hosszúságú darabokra vágjuk. Egyenként megformázzuk a nudlikat úgy, hogy a tészta két széle a közepéhez képest elvékonyodjon. Rétesliszttel megszórt tálcára vagy tányérra tesszük és kifőzzük. Körülbelül 4-5 perc alatt készülnek el.

Közben lereszeljük a megmosott citrom héját, és összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ebbe a keverékbe szűrjük a megfőtt nudlikat, gyorsan átforgatjuk és tálalhatunk is.

A nudlikat szorosan egymás mellé rendezzük, meglocsoljuk a fehércsokoládé-öntettel, majd az áfonyával és a mentalevelekkel dekoráljuk. Aki édesen szereti, meghintheti a tetejét még egy kis porcukorral. Jó étvágyat!👍