Áfonya helyett friss szederrel is isteni!!!
Hozzávalók 3-4 személyre
– 100 g fehér csokoládé
– 200 g tejszín (30%-os)
– 50 g tehéntej (2,8%-os)
– 1 g finom só
– 1 g őrölt zöld kardamom
– 120 g áfonya vagy szeder
– 1 kis csokor menta
– 1 db citrom
– 150 g darált mák
– 60 g porcukor
– 8 g vaníliás cukor
a nudlihoz
– 400 g burgonya
– 15 g durva szemű só a burgonya főzővizéhez
– 1 g finom só a tésztába
– 90-100 g finomliszt
– 10 g finomliszt a nyújtáshoz
– 2 tojássárgája
– 20 g rétesliszt
– 5 g finom só a nudli főzővízéhez
Recept
A burgonyát vékonyan meghámozzuk, megmossuk, majd 2,5-3 cm-es kockákra vágjuk. Hideg, sós vízben feltesszük főni. (Két liter vízhez nyugodtan számoljunk 15 g durva szemű sót!) Ha felforrt, takarékra vesszük és puhára főzzük. Ez körülbelül 20-25 perc. Ha megpuhult, leszűrjük, és áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az öntethez felmelegítjük a tejszínt a tejjel együtt. Ha már forró, de még nem forr, ráöntjük a darabokra tört fehér csokoládéra, sózzuk, beleszórjuk a kardamomot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Ha teljesen elolvadt a fehér csoki, akkor készen is vagyunk vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Az áfonyaszemeket és a száráról lecsipkedett mentaleveleket hideg vízben átmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni.
A hideg tört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, az 1 g sót és a tojássárgáját, majd gyors, határozott mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Egy lábosban vizet forralunk a nudlinak. A vizet már ekkor sózzuk.
A nudlitésztát enyhén lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű hengerekké sodorjuk, majd 5 cm hosszúságú darabokra vágjuk. Egyenként megformázzuk a nudlikat úgy, hogy a tészta két széle a közepéhez képest elvékonyodjon. Rétesliszttel megszórt tálcára vagy tányérra tesszük és kifőzzük. Körülbelül 4-5 perc alatt készülnek el.
Közben lereszeljük a megmosott citrom héját, és összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ebbe a keverékbe szűrjük a megfőtt nudlikat, gyorsan átforgatjuk és tálalhatunk is.
A nudlikat szorosan egymás mellé rendezzük, meglocsoljuk a fehércsokoládé-öntettel, majd az áfonyával és a mentalevelekkel dekoráljuk. Aki édesen szereti, meghintheti a tetejét még egy kis porcukorral. Jó étvágyat!