Klasszikus sós: a mákos, szezámmagos rúd

Hozzávalók: (2 tepsihez) 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 teáskanál só, 1 csapott evőkanál kristálycukor, másfél deci étolaj, másfél deci fehérbor, 1 tojás, szezámmag, egész mák.

A lisztet tálba borítjuk. Beletesszük a sütőport, sót, cukrot. Összekeverjük, közepébe fészket készítünk. Ide kerülnek a nedves hozzávalók: a bor, az étolaj, a tojás sárgája. Kemény tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett deszkán is átforgatunk.

Téglalap alakúra kinyújtjuk. A tojás fehérjét villával kicsit felverjük, és megkenjük vele a tésztát. Szezámmaggal megszórjuk, majd kicsit rányomkodjuk, hogy megálljon rajta.

A lapot átfordítjuk. Ezt az oldalát is lekenjük tojásfehérjével, majd mákkal megszórjuk. Az egészet először egy centi vékony csíkokra, majd kb. hat centis rudakra felvágjuk, és egyenként kézzel megtekerjük, így mindkét oldala látszani fog.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben kb. húsz perc alatt ropogósra sütjük.