Kapros tökfasirt

Hozzávalók

1 kg közönséges tök (gyalult)
2 közepes db burgonya (nyersen lereszelve)
25 dkg darált sertéshús
2 db tojás
1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg finomliszt
1 csokor kapor (apróra vágva)
20 dkg sajt (reszelt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek cukor
1 ek ecet (elhagyható, ha valaki nem szereti)

Elkészítés

  1. A gyalult tököt egy tálban sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a cukrot és az ecetet (két utóbbi el is hagyható). Állni hagyjuk, míg a darált hús elkészül.
  2. A hagymát nagyon apróra vágjuk (én aprítóban szoktam) és kevés olajon dinszteljük. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, esetleg icipici vizet is teszünk rá. 15 percig pároljuk.
  3. A tököt kinyomkodjuk, rátesszük a kihűlt darált húst, a kaprot, a reszelt, nyers krumplit, a lisztet és ráütjük a 2 tojást. Összedolgozzuk, s ha nagyon lazának találjuk, zsemlemorzsával javítunk az állagán.
  4. Zsemlemorzsával megszórt tálcára kis, ökölnyi gombócokat készítünk elő, kb. 10-12 db lesz.
  5. A serpenyőben ujjnyi olajat töltünk, és amikor elég meleg, a gombócokat beletesszük, sütőlapáttal lepénnyé lapítjuk, oldalanként kb. 4 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  6. A fasírtok tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és a mikróban ráolvasztjuk. Ha van grill, akkor akár pirítani is lehet. Paradicsommal, paprikával, tejföllel tálaljuk.