A mákos nudli gluténmentes változatban is isteni!
Hozzávalók:
50 dkg burgonya (lisztesebb fajta)
1 tk só
10 dkg rizsliszt
10 dkg Schar mix B liszt
2 dkg puha margarin
2 db tojás
2 dkg rizsliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz
A szóráshoz:
4-5 ek darált mák
4-5 ek porcukor
Elkészítés
1. lépés
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta. Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni.
2. lépés
Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele. A tésztát osszuk több részre, sodorjunk belőle hosszabb rudakat, majd vágjuk kb. 2 cm-es darabokra, sodorjuk a két tenyerünk között nudliformára.
3. lépés
Tegyük lisztezett tálcára, majd szórjuk lobogó, sós vízbe, és miután feljöttek a nudlik a víz színére, kicsit vegyük vissza a lángot, és főzzük még 2-3 percig, majd szűrjük le. A mákot keverjük össze a porcukorral, majd szórjuk meg a nudlikat.