Az összeállításhoz
400 g sütőtök
70 g darált mák
50 g kristálycukor
60 g olvasztott vaj
A tésztához
550 g finomliszt
2 db tojás
100 g sütőtökpüré
3 ek étolaj
220 ml meleg tej
5 g porélesztő
4 ek kristálycukor
30 g puha vaj
1 nagy csipet só
A sodóhoz
1 db tojássárgája
1 db egész tojás
150 g sütőtökpüré
1 mk őrölt fahéj
20 g bourbon vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1 ek keményítő
700 ml tej
A sütőtökös-mákos aranygaluskához a friss sütőtököt héjastól, 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, leszedjük a héját (ha vannak, kiszedjük a magokat), a belsejét kikaparjuk egy turmixgépbe és leturmixoljuk. Ebből a püréből fogunk tenni később a tésztába és a sodóba is.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedve a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. A mákot és a cukrot összekeverjük. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, lekenjük egy kevés vajjal, megszórjuk egy kevés mákos cukorral és rápakoljuk az első sor tésztát, lazán egymás mellé.
Lekenjük a tetejüket vajjal, megszórjuk a mák nagy részével és rápakoljuk a következő adag tésztát. Lekenjük a maradék vajjal, megszórjuk a maradék mákkal és letakarva fél óráig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük (az utolsó 10 percben lefedjük, ha nagyon sülne a teteje). A sodóhoz csomómentesre keverjük hidegen az alapanyagokat egy gyorsforralóban, majd közepes hőfokon sűrű krémet főzünk belőle. A megsült tésztát a sodóval tálaljuk.