Barhesz, a csodálatos mákkal szórt ünnepi kenyér

Hozzávalók:
1 kg liszt
1 kocka élesztő
3,5 dl langyos víz
3+1 nagy tojás
csipet só
10 dkg cukor
5 dkg méz
5 dkg mazsola
0,5 dl étolaj
mák a szóráshoz

A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sóval és a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben a cukorral. Három tojást kissé elhabarjunk a mézzel és az olajjal. Dagasztótálba tesszük előbb a száraz, majd a nedves hozzávalókat is, és nagyon alaposan, lassú fokozaton kidolgozzuk.
Letakarva duplájára kelesztjük, majd 16 egyforma részre osztjuk. Egy barheszhez 8 szálat használunk fel, tehát ebből a mennyiségből 2 nagy kalács készül. A szálakat megsodorjuk, és letakarva még 15 percig kelesztjük, majd megfonjuk. Lekenjük tojással, megszórjuk mákkal és 180 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni. 20 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 160 fokra és még további 30 percig sütjük.